نمایندگان مجلس شورای اسلامی این مصوبه را در ادامه بررسی طرح یک فوریتی سنجش و پذیرش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور، موادی از این طرح را پس از بحث و بررسی به تصویب رساندند.
بر اساس ماده شش، سهمیه امتیازات مصوب مجلس و شورای عالی انقلاب فرهنگی در زمینه پذیرش دانشجو در دانشگاهها، به قوت خود باقی میماند. ماده شش این طرح با 165 رای موافق، هشت رای مخالف و هفت رای ممتنع از 240 نماینده حاضر در جلسه به تصویب رسید.
همچنین بر اساس ماده هفت این طرح، داوطلبانی که بر اساس این قانون در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی پذیرفته میشوند، بر اساس مقررات پیشنهادی ستاد کل نیروهای مسلح که به تصویب فرماندهی کل قوا میرسد، از معافیت تحصیلی خدمت نظام وظیفه برخوردار میشوند. این ماده نیز با 151 رای موافق، سه رای مخالف و 13 رای ممتنع از 237 نماینده حاضر در جلسه، تصویب شد.طبق مصوبه مجلس، دولت مکلف شد هزینههای ناشی از اجرای این قانون را از اولین سال اجرای آن در بودجه سنواتی وزارتخانههای زیربط منظور کنند.
به موجب مصوبه مجلس، آیین نامه اجرایی این قانون توسط شورای سنجش و پذیرش دانشجو تهیه میشود و حداکثر ظرف سه ماه از تاریخ لازم الجراشدن این قانون به تصویب هیات وزیران میرسد.
وکلای ملت در ماده 10 طرح مذکور مصوب کردند این قانون از سال تحصیلی 1393-1394 در صورت اجرایی شدن تبصره 5 ماده 4 این قانون لازم الاجراست.
در تبصره 5 ماده 4 این قانون پیش از این مصوب شده است: در سال اول اجرای این قانون تاثیر سابقه تحصیلی در پذیرش داوطلبانی که دارای سابقه تحصیلی میباشند، حداقل 25 درصد میباشد .
وکلای ملت با 157 رای موافق، 20 رای مخالف و 6 رای ممتنع از 225 نماینده حاضر در جلسه، ماده 10 این طرح را مصوب کردند.طبق مصوبه مجلس در ماده 10،آخرین کنکور به شیوه فعلی سال 1393 برگزار میشود و از سال 1394 با اجرایی شدن این قانون، به تدریج وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری موظف به حذف کنکور و افزایش تاثیر سابقه تحصیلی در پذیرش دانشجو در دانشگاهها خواهد شد.
تعیین روش پذیرش دردانشگاه براساس ظرفیت رشتهها و تقاضای داوطلبان بهصورت سالانه تعیین و ازطریق سازمان سنجش آموزش کشور پیش از ثبت نام اعلام میشود.براساس تبصره 4، در پذیرش دانشجو تأثیر سابقه تحصیلی سالانه بهصورت تدریجی و صعودی است
همچنین طبق این مصوبه، سوابق تحصیلی سالهای دوم و سوم دبیرستان داوطلبانی که سال 1394 کنکور می دهند، در پذیرششان در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی موثر خواهد بود. سوابق تحصیلی سال اول دبیرستان این داوطلبان تاثیری در پذیرششان در دانشگاهها ندارد چرا که این داوطلبان در سال تحصیلی 92-93 قرار است دوم دبیرستان و در سال تحصیلی 93-94 قرار است پایه سوم دبیرستان را بگذرانند و سال اول دبیرستان را بر اساس نظام فعلی سپری کردند، یعنی امتحانات پایان سال آنها به صورت سراسری، نهایی و استاندارد مطابق مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش برگزار نشده است.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در ادامه رسیدگی به طرح سنجش پذیرش دانشجو ماده 11 این قانون را که بر اساس آن از تاریخ لازمالاجرا شدن آن قانون پذیریش دانشجو در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور مصوب 86/8/9 لغو میشد را به کمیسیون ارجاع دادند تا مجددا مورد رسیدگی قرار گیرد.
تشکیل شورای سنجش
همچنین حدود 10 روز پیش نمایندگان مجلس ماده های دیگر این طرح را تصویب کرده بودند. براساس ماده2 طرح سنجش و پذیرش دانشجو، برای برنامهریزی، تصویب مقررات هماهنگی و نظارت بر نحوه سنجش علمی و پذیرش دانشجو برای همه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد پیوسته، دکتری حرفهای و دکتری پیوسته شورای سنجش و پذیرش دانشجو تشکیل میشود. آنطور که در این مصوبه آمده است، وزاری علوم، آموزش و پرورش و بهداشت و معاونان آموزشی آنان و رئیس سازمان سنجش اعضای شورای سنجش و پذیرش دانشجو را تشکیل میدهند، همچنین یکی از اعضای کمیسیون آموزش مجلس و روسای سنجش آموزش بهداشت، بهعنوان ناظر بر این شورا تعیین خواهند شد.

بر این اساس ماده3 طرح مذکور برنامهریزی و ایجاد هماهنگی در امر سنجش و پذیرش دانشگاهها، تصویب عناوین، محتوا و مقررات آزمونها با رعایت اسناد بالادستی ازجمله سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و نقشه جامع علمی کشور را رعایت کند، اتخاذ تصویب مقررات روش پذیرش دانشجو در دانشگاههای مندرج در ماده4، اتخاذ تصویب میزان تحصیل هریک از عوامل سابقه تحصیلی، آزمون عمومی و آزمون اختصاصی در سنجش، از وظایف این شوراست. بررسی و تصمیمگیری در امور مرتبط با سنجش و پذیرش دانشجو در چارچوب این قانون و همچنین امور ارجاعی از طرف شورایعالی انقلاب فرهنگی و شورایعالی امنیت ملی و بررسی، ارزشیابی و تأیید گزارش سازمان سنجش در مورد کیفیت و رعایت مقررات قانونی آزمون سراسری حداکثر 4ماه پس از اعلام نتایج نهایی و ارسال گزارش آن به شورایعالی انقلاب فرهنگی و کمیسیون آموزش مجلس از دیگر وظایف این شوراست. البته شورا میتواند برای انجام وظایف محوله، کارگروههای تخصصی تشکیل دهد.
سابقه تحصیلی یا آزمون عمومی
همچنین براساس بند 4 طرح سنجش دانشجو، پذیرش دانشجو در دانشگاهها منوط به سوابق تحصیلی آنان یا شرکت در آزمون عمومی یا عمومی - اختصاصی شد.براساس تبصرههای 1 و 2 مسئولیت ارائه سابقه تحصیلی برای دانشآموزان و متقاضیان ورود به دانشگاه را برعهده وزارت آموزش و پرورش و مسئولیت سنجش داوطلبان برعهده سازمان سنجش است.
در تبصره نیز آمده که تعیین روش پذیرش دردانشگاه براساس ظرفیت رشتهها و تقاضای داوطلبان بهصورت سالانه تعیین و ازطریق سازمان سنجش آموزش کشور پیش از ثبت نام اعلام میشود.براساس تبصره 4، در پذیرش دانشجو تأثیر سابقه تحصیلی سالانه بهصورت تدریجی و صعودی است و پس از 5 سال دستکم 85 درصد ظرفیت پذیرش دانشجو در کل کشور بر مبنای سابقه تحصیلی خواهد بود.در تبصره 5 نیز قید شده است که در سال اول اجرای این قانون تأثیر سابقه تحصیلی در پذیرش داوطلبانی که دارای سابقه تحصیلی هستند دستکم 25 درصد است.
سابقه تحصیلی یکی از موارد چالشبرانگیز در قانون حذف کنکور، مصوب سال86 مجلس، بین وزارتخانههای آموزش و پرورش و علوم است، در ماده یک طرح سنجش و پذیرش دانشجو این ابهام رفع شده است.در ماده یک این طرح اصطلاحات بهکار برده شده در این قانون بهطور شفاف تعریف شده است
نمره پیشنهادی دانشگاهها ملاک پذیرش
براساس ماده 5 طرح سنجش و پذیرش دانشجو، دانشگاهها میتوانند حد نصاب نمره لازم برای پذیرش در رشته محلهای خود را به شورا پیشنهاد بدهند و درصورت تصویب نسبت به پذیرش دانشجو اقدام کنند. وظیفه هماهنگی در امر پذیرش
بر عهده سازمان سنجش است.
تعریف سابقه تحصیلی
سابقه تحصیلی یکی از موارد چالشبرانگیز در قانون حذف کنکور، مصوب سال86 مجلس، بین وزارتخانههای آموزش و پرورش و علوم است، در ماده یک طرح سنجش و پذیرش دانشجو این ابهام رفع شده است.در ماده یک این طرح اصطلاحات بهکار برده شده در این قانون بهطور شفاف تعریف شده است. بر این اساس سابقه تحصیلی عبارت است از نمرات دروس 3 سال آخر دوره متوسطه که امتحانات آن مطابق اصول سنجش و اندازهگیری توسط وزارت آموزش و پرورش بهصورت سراسری، نهایی و استاندارد مطابق مصوبات شورایعالی آموزش و پرورش برگزار میشود.
همچنین منظور از آزمون عمومی، آزمون سراسری از میان دروس عمومی رشتههای تحصیلی در 3سال آخر دوره آموزش متوسطه است که توسط سازمان سنجش آموزش کشور برگزار میشود.براساس این بند، آزمون اختصاصی، آزمون سراسری از میان دروس تخصصی رشتههای تحصیلی در 3سال آخر دوره متوسطه است که توسط سازمان سنجش آموزش کشور برگزار میشود.رشته محل نیز اینگونه تعریف شده است: رشتههای تحصیلی که داوطلب براساس محل تحصیل (دانشگاهها و مراکز آموزش عالی) انتخاب و به ادامه تحصیل میپردازد.
پیش از این رئیس و سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس اعلام کرده بودند که کنکورهای برگزار شده پس از سال90 با توجه به ابلاغ قانون حذف کنکور، غیرقانونی است.
رضا صابری عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس درباره این طرح که حالا قانون شده است گفت که در برخی رشته ها که اقبال دانش آموزان یا دانشجویان با آن کمتر است، تنها با سابقه تحصیلی جذب دانشجو انجام می شود، اما دیگر رشته ها با توجه به سابقه تحصیلی و برگزاری آزمون عمومی و برخی رشته ها هم با توجه به سوابق تحصیلی و آزمون اختصاصی جذب دانشجویان انجام می گیرد.
وی افزود:در قانون قبلی وزارت علوم موظف بود در مدت سه سال کنکور را حذف کند، اما مطابق این قانون کنکور در مدت پنج سال به تدریج از 80 درصد رشته ها حذف می شود.
(Atefe)
نظرات شما عزیزان: